Cesta a očkování do Barmy / Myanmaru/

30.3.2020

Očkování do Barmy vás pomůže ochránit před nemocemi

V období prosince a ledna je sucho a velmi příjemné klima pro cestování. Téměř bez komárů, jen mezi 17 až 18 hodinou jich pár útočí, kdy se stmívá. Užití repelentů, pokud čas trávíte venku, je v tento čas vhodné. Stačí jen trochu postříkat repelentem na místech nekrytých oděvem. Mějte na paměti, že v Asii komáři přenášejí nemoci, které se u nás nevyskytují. Proto do Barmy doporučuji očkování. Jinak je večer a v noci celkem chladno, hodí se i lehká péřovka, pokud jste ve městech / Mandalay/ nebo u jezera Inle, či na treku v Kalaw. Tady by se mi bývala hodila. Chybička. Na jihu kolem Thandwe a Ngapali beach stačí lehký svetřík v toto období. Do vyšších nadmořských výšek samozřejmě tomu odpovídající oblečení, ale tam jsem nezavítala.

Na co si dát trochu pozor

V Mandalay, ale i v jiných městech při pěší turistice buďte opatrní, koukejte pod nohy, často jsou rozbité části chodníků, odkud místy trčí části kovových konstrukcí, drátů v kombinací s pořádanými dírami do kanalizace. Už jsem v ordinaci poznala pár klientů, kteří se takto zranili při běžné procházce v Asii, Mexiku i jinde. V této souvislosti připomenu, aby měl cestovatel platné očkování proti tetanu.

Psů potkáte kvanta na každém kroku, ale musím říct, že ve městech na ulicích, tržištích nebyli vůbec agresivní. Jedině na treku v odlehlejších místech, kde byli pány domů a hlídali, jejich vystartovaní na kolemjdoucí nebylo příjemné. Pokud jedete na několik týdnů, nepodceňte očkování proti vzteklině. Při návštěvě místních zdravotnických zařízení jsem zjistila, že dostupnost není úplně dobrá a je potřeba u poranění začít očkování do 48 hodin.

V Barmě si hlídejte co jíte a pijete

I když dlouhodobě není v Barmě cholera, používejte k pití jen balenou vodu, čaj a nebo vodu vámi upravenou.

Jídlo si vybírejte v restauracích, kde vidíte plno hostů. Pokud na cestách trpíte střevními obtížemi, výbornou volbou jsou zde místní polévky. Velká porce, vroucí čili bezpečné, plné zeleniny, masa a ještě velmi chutné. Přiznám se, že v jiných zemí Asie miluji jídelní stánky a nevím, co si vybrat dříve, v Barmě na cestách mne u stánků poprvé nic nelákalo k pokušení. Což mě celkem překvapilo. Své pravidlo bezpečné konzumace bohužel velmi často v exotice poruším, vždy si to vybere svou daň.

Pamatujte na dostatek příjmu vody, pozor na dehydrataci a dostatek sacharidů při náročnějších mnohahodinových trecích, na prudké slunce a pokrývku hlavy.
I když je v prosinci a v lednu sucho, sem tam se vyskytnou otravní komáři. Nejvíc jich kolem nás křížili při západu slunce mezi 17 a 18,30. Vzhledem k tomu, že riziko malárie, dengue v zemi někde je, tak i když jich bylo minimum, vyhnali mě v této době dovnitř a nebo jsem musela použít repelent. Po prožití horečky dengue v rodině, jsem přeci jen obezřetná.

Co mě zaskočilo a co jsem nedomyslela? Z chyb se stále učím

Před cestou si ověřte, zda vaše platební karta je v Myanmaru akceptovaná. Zrovna od Moneta Bank není a z bankomatu nevyberete. Americké dolary vydané v roce 2009 neakceptovali. I když byly naprosto nedotčené, nikde je nešlo použít.

Na treky jsem si tentokrát nevzala kotníkové boty. Cestou jsme potkali dva jedovaté hady na cestě a naše průvodkyně na jednoho málem šlápla. Hadů je tu hodně druhů a vidět je není žádná vzácnost. Lidé ve vesnici prý tak 4 x do měsíce mají nějakou zkušenost s hadem. Pak už jsem oči neodtrhla od cesty, která byla dost často pokryta listím.

Jaká očkování do Myanmaru / Barmy/ jsou doporučená?

Očkování do Barmy rozhodně doporučuji. Očkování proti žloutenkám AB je základ. Nebo alespoň proti žloutence typu A. Jednoznačně se oočkujte proti břišními tyfu. Navštívila jsem zdravotnické zařízení a břišní tyf se zde samozřejmě vyskytuje. Podívejte se, kdy jste měli poslední očkování proti tetanu. Pokud jedete na déle než 4 týdny nebo budete po venkovských oblastech, je nyní doporučení nechat se očkovat proti dětské obrně. U dospělých očkovaných v dětství stačí 1 dávka. Tak zní doporučení nyní v lednu 2020 z WHO.

Očkování proti vzteklině zvažte při delších pobytech a pobytu ve volné přírodě a v odlehlých oblastech. Při poranění musíte řešit do 48 hodin. Když jsem navštívila Kalaw, tak občas je problém s dostupností a musí se jet do velkého města. Je pak třeba více dávek po expozici. A nelze to nechat být.

Cestu do Myanmaru / Barmy / rozhodně doporučuji.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat.

MUDr. Alena Lukešová
Epidemiolog
30.1.2020