Cestování do Thajska, Kambodži a Vietnamu v letních měsících

24.5.2018

Stále častěji se v našich ordinacích setkáváme s klienty, kteří míří do Asie i v letních měsících a plánují navštívit Thajsko, Vietnam a Kambodžu. Studenti již mají po zkouškách, učitelé využívají volný čas prázdnin a řada klientů si může vybrat dovolenou pouze v letních měsících. I když na návštěvu a cestování do těchto zemí je z hlediska klimatu vhodnější doba sucha v zimě, neznamená to, že v letě jet nelze. Přinášíváme vám rady na cesty a doporučení na vhodné očkování.

Cestování a výlety podřiďte počasí

V době od května do srpna zažijeme v této části Asie vysoké teploty kolem 35 – 40°C. Ale ve střední části Vietnamu je dokonce do září celkem příjemné teplé klima s málo srážkami.

Starší klienti s chronickými chorobami jako je vysoký krevní tlak, choroby srdce a cév či metabolické poruchy a rodiče malých dětí by měli věnovat více pozornosti dobré hydrataci, prevenci úpalu a úžehu a problémů spojených s přehřátím organismu a vystavení se ostrému slunci. Kvalitní potřeby pro cestovatele vám během cestování ušetří mnoho starostí i zdravotních problémů.

Pozor na vlhkost vzduchu a období dešťů

Cestování a výlety je lépe v toto období omezit na brzké dopolední hodiny a v pozdějším odpoledni. Nejde jen o horké období, ale také je to čas s vysokou vlhkostí vzduchu a častými mohutnými srážkami. Na vině je jihozápadní monzun a období lze označit jako období dešťů.

Praktické informace o Thajsku

cestování vietnam

 

Výhodou je, že deště i přes svoji intenzitu netrvají dlouho, třeba jen hodinu nebo prší v noci a cestovatele, kteří netrpí vážnými problémy, cestují bez větších obtíží. Při menším štěstí může však pršet i několik dní v kuse.

Pozor na onemocnění přenášená komáry

Ruku v ruce s teplým a vlhkým obdobím jde výskyt komárů, a tím pádem je vyšší riziko chorob jako je malárie, horečka dengue, chikungunya a japonská encefalitida. Často bývají až epidemie např. malárie či horečky dengue.

Z tohoto důvodu je vhodné, aby se cestovatel chránil extrémnějším repelentem, v případě spaní venku použil moskytiéru a při pobytu ve venkovských lokalitách s vysokým výskytem komárů se poradil s lékařem ohledně možného užívání antimalarik. A to už krátkodobě preventivně jen do vybrané části země, kde je momentálně vysoké riziko, nebo pro samoléčbu do míst, kde je obtížné sehnat zdravotní péči.

Ochrana proti hmyzu

Očkování do Thajska, Kambodži a Vientamu

Žádné očkování do Thajska, Kambodži a Vietnamu není povinné. Rozsah očkování záleží na úvaze každého účastníka. Z vlastních cestovatelských zkušeností a z pohledu lékaře doporučujeme před cestou do těchto zemí tato očkování:

  • Žloutenku typu A - 1 dávka před cestou, 2.dávka za 6 až 12 nebo 18 měsíců, ochrana min. 20 let. Jde o časté infekční onemocnění s výskytem v celém světě, přenáší se kontaminovanou vodou, potravinami, rukama a běžnými předměty. Označuje se jako nemoc špinavých rukou.
  • Žloutenku typu B – 2 dávky před cestou v odstupu 1 - 2 měsíců, 3. dávka za 6 měsíců, ochrana doživotně, na delší období a časté cesty. Můžeme se nakazit například při lékařském zákroku či pohlavním stykem. Lze podat kombinovanou vakcínu AB - před cestou 2 dávky v odstupu 1 až 2 měsíců, 3. dávka za 6 měsíců, ochrana doživotně.
  • Tetanus – při přeočkování 1 dávka za 10 až 15 let. Více než 15 let od posledního očkování – 3 dávky během roku. Toto očkování udržujte v platnosti obecně.
  • Břišní tyfus – 1 dávka, ochrana 3 roky, jedná se o závažné systémové horečnaté onemocnění, vakcína neposkytuje 100% ochranu, doporučuje se pro cesty na venkov, do odlehlých lokalit bez zdravotní péče, pro častější pobyty v exotice, pro osoby s chronickým onemocněním žaludku (snížená tvorba kys.solné).

Chci se objednat na očkování

Další doporučená očkování

Pro delší pobyty či pohyb na venkově je vhodné očkování proti vzteklině a proti japonské encefalitidě. Rádi Vás uvítáme v našich ordinacích Střediska očkování a cestovního lékařství a poradíme Vám, co vše zařídit, aby bylo vaše zdraví na cestách v bezpečí.

MUDr. Alena Lukešová