Horečka Dengue: nová možnost prevence

21.9.2023

Nová vakcína proti horečce Dengue je v Česku dostupná od května 2023. Je určena pro děti od 4 let a dospělé. Tato vakcína je vhodná i pro očkování cestovatelů do endemických zemí. Je nutné aplikovat dvě dávky v odstupu 3 měsíců. Potřeba přeočkování není stanovena.

Horečka Dengue je po průjmových onemocněních jednou z nejčastějších infekčních nemocí, které si cestovatelé vozí z exotických zájezdů jako nechtěný suvenýr. Dokáže pořádně potrápit. Kromě vysoké horečky, doprovázené úpornými bolestmi kloubů a hlavy představuje riziko trvalých následků, nebo smrti v případě opakované infekce. Tzv. syndrom závažné Dengue může mít smrtnost až 44% (Darvin Scott Smith 2022).

Onemocnění přenáší zejména komár rodu Aedes, který se vyskytuje prakticky ve všech oblastech se subtropickým a tropickým podnebím. S oteplováním klimatu se jeho rozšíření posouvá i do nových oblastí, jako je třeba středomoří (jih Francie, Itálie, Řecko). Ojedinělý výskyt přenašeče (nikoli však onemocnění) byl zaznamenán i na jižní Moravě (Šebesta O 2021).

Výskyt horečky Dengue ve světě v posledních letech až dramaticky roste (jestliže v roce 2000 odhadovala Světová zdravotnická organizace roční výskyt 500 tisíc případů Dengue, pro rok 2019 činil tento odhad 5,2 milionu případů) (Dengue and severe dengue, Fact Sheet 2023). Nepostiženější regiony světa jsou Asie (zejména jihovýchodní) a Střední a Jižní Amerika. Významně se Dengue vyskytuje také v Africe a Západním Pacifiku.

Při opakované nákaze některým jiným ze 4 poddruhů viru dochází k závažnějšímu průběhu onemocnění než při první infekci. Imunitní systém útočí proti vlastním tkáním. Dochází k vnitřnímu krvácení a selhání životně důležitých orgánů.

Očkování proti horečce Dengue je vhodné pro cestovatele do endemických zemí, zejména při dlouhodobém pobytu (déle než měsíc) a opakovaných cestách. Je důležité také pro osoby, které Dengue v minulosti prodělaly, jako ochrana proti syndromu závažné Dengue v případě opakované infekce. Pro tyto osoby tak může být očkování v podstatě jedinou možností, pokud chtějí, nebo musejí do endemických zemí opět cestovat.

Vakcína je živá. Obsahuje tzv. chimérický virus, oslabený virus Dengue typ 2, kterému jsou rekombinantní technologií doplněny povrchové proteiny pro zbývající 3 typy Dengue ( 1, 3, 4). Vakcinační virus nemůže způsobit onemocnění. Protože jde o živou vakcínu, není vhodná pro osoby s vážným onemocněním imunitního systému, nebo užívající léky, výrazně tlumící imunitní systém. Není vhodná také pro těhotné ženy. Alespoň 1 měsíc po očkování by žena neměla otěhotnět (Qdenga, souhrn údajů o přípravku 2022).

 

Zdroje:

Darvin Scott Smith, MD, MSc, DTM&H, FIDSA. „Dengue.“ Medscape. 16. 11 2022. https://emedicine.medscape.com/article/215840-overview?0=0=reg=1&1=reg=1#a6.

Dengue and severe dengue, Fact Sheet. 17. 3 2023. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue.

„Qdenga, souhrn údajů o přípravku.“ Evropská léková agentura. 16. 12 2022. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/qdenga-epar-product-information_cs.pdf.

Šebesta O, Šikutová S, Vojtíšek J, Kejíková R, Rudolf I. „Dlouhodobý monitoring invazních druhů komárů na jižní Moravě z pohledu rizika přenosu exotických virových nákaz.“ Hygiena, 66(3) 2021: 80-96.

 

MUDr. Pavel Slezák, 21.9.2023.