Doporučená očkování do Brazílie

8.9.2022

Brazílie je největší a nejlidnatější stát Jižní Ameriky. Evropští cestovatelé obvykle navštěvují převážně jižní oblasti země (Rio de Janeiro, vodopády Iguazu), méně často pak oblast Amazonie (Manaus).
Brazílie se nachází v tropickém klimatickém pásu a proto jsou rizika infekčních onemocnění při cestování vyšší, než na jaká jsme zvyklí z mírného pásma.
Brazílie aktuálně vyžaduje pro vstup do země doklad o dokončeném očkování proti COVID-19. Do některých částí země, nebo pro některé účely cesty, může bý vyžadováno očkování proti žluté zimnici. Tato nemoc, přenášená komáry, se v Brazíli aktuálně vyskytuje v lesnatých oblastech v Amazonii a v jižních částech země, včetně státu Rio do Janeiro. Nevyskytuje se ve městech. Očkování je jednorázové a je nutný zápis do Mezinárodního očkovacího průkazu s razítkem státem uznaného očkovacího centra.
Standardem pro cesty do tropických oblastí je očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu. Očkování proti žloutence (hepatitidě) typu A lze výhodně kombinovat v jedné vakcíně s očkováním proti hepatitidě typu B. Toto očkování se hodí pro cestovatele vzhledem k přenosu hepatitidy B krví. K nákaze může dojít při zdravotnickém ošetření. Žloutenka B se navíc přenáší také pohlavním stykem.
Pro individuální cestovatele, delší pobyty a poznávací zájezdy může být vhodné očkování proti vzteklině. K plnohodnotnému očkování je třeba před odjezdem podat 3 dávky. Je nutné zahájit očkování alespoň 6 týdnů předem. Při kratším intervalu lze zvolit něktěré ze zkrácených schémat. V takovém případě ale ochrana není kompletní a při poranění je nutné stejně absolvovat postexpoziční profylaxi v plném rozsahu.
Očkování prot choleře chrání částečně také proti cestovatelským průjmům. Jedná se o zkříženou imunitu proti nejčastějšímu původci těchto průjmů. Očkování tak zajistí významnou redukci rizika cca o 60%. Vakcína se pije. Podávají se dvě dávky.
Při dlouhodobém pobytu v Amazonii je vhodné užívat léky proti malárii. I když je riziko malárie v Jižní Americe dnes již mnohem nižší, než bylo dříve. Ochrana před poštípáním komáry pomocí repelentů a používání moskytiér jsou nutné i kvůli virovým horečkám, jako je Dengue, virus ZIKA a další.

MUDr. Pavel Slezák
8.9.2022