Doporučená očkování do Mexika

22.9.2022

Mexiko je největší španělsky mluvící zemí světa. Přestože většina území leží geograficky v Severní Americe, bývá geopoliticky řazeno do Ameriky Střední. Po Brazílii a Argentině je třetí největší zemí Latinské Ameriky. Je vyhledávána zejména pro bohatou historii Mayské a Aztécké civilizace.
Země se nachází v subtropickém a tropickém klimatickém pásu. Nicméně podnebí je lokálně ovlivňováno především nadmořskou výškou. Ve střední části země je rozsáhlá vysočina s nadmořskou výškou 2 - 5 tisíc metrů nad mořem. Samotné hlavní město Mexico City leží v nadmořské výšce 2240 m. To vše výrazně ovlivňuje zdravotní doporučení před cestou.
Pro cestu do Mexika nejsou žádná očkování vyžadována jako povinná. Je třeba si zkontrolovat platnost očkování proti tetanu a případně přeočkovat, pokud uplynulo od posledního očkování 10 - 15 let. Nejlépe kombinovanou vakcínou proti tetanu, záškrtu a černému (dávivému) kašli.
Vzhledem k převažujícímu klimatu je vhodné očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu. Tedy proti nemocem, přenášeným vodou a jídlem. Očkování proti žloutence typu A lze výhodně zkombinovat s očkováním proti hepatitidě B. Ta se přenáší krví a pohlavním stykem. Riziko hrozí např. při zdravotnickém ošetření.
Podle povahy cesty se může hodit očkování proti vzteklině, nebo choleře. Toto očkování navíc chrání i před nejčastějším původcem cestovatelských průjmů.
V níže položených oblastech, zejména na východním (atlantickém) pobřeží, hrozí virové horečky, přenášené komáry (dengue, ZIKA a další). Je nutné používat účinné, topické repelenty a na noc moskytiéru. Malárie se v Mexiku už vyskytuje jen málo. Antimalarika nejsou nutná.