Doporučená očkování do Vietnamu

16.8.2022

Vietnam je velmi oblíbenou destinací v Jihovýchodní Asii. Pro turisty je relativně bezpečný i levný. Zdravotní rizika jsou ve Vietnamu srovnatelná s ostatními zeměmi této oblasti. Úroveň zdravotní péče je dobrá, v regionu patří mezi nejlepší.
Povinná očkování pro cestu do Vietnamu z Evropy žádná nejsou. Před každou cestou je potřebné si zkontrolovat stav očkování proti tetanu. V ČR platí očkování jednou za 15 let. V případě, že od posledního očkování uplynulo 10 a více let, je vhodné zvážit přeočkování. Ideálně kombinovanou vakcínou proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Se záškrtem se lze v některých, zvláště tropických zemích, ještě setkat. Černý kašel se naopak šíří mezi dospělými i v Evropě a Severní Americe.
Pro cesty do tropických zemí je nutné očkování proti nemocem, přenášeným vodou a jídlem. Jedná se o virové záněty jater (hepatitidy, žloutenky) typu A a břišní tyfus. S výhodou je použití kombinované vakcíny proti žloutenkám typu A i B. Musí se ale aplikovat do odjezdu alespoň dvě dávky. To vyžaduje zahájení očkování alespoň 6 týdnů před odjezdem. Vakcína proti břišnímu tyfu i monovakcína jen proti žloutence A se podává před odjezdem jen v jedné dávce. Výhodou očkování proti žloutenkám je také dlouhodobé, takřka trvalé přetrvání imunity po dokončení očkování další dávkou za 6 - 12 měsíců.
Stejně, jako do jiných zemí Jihovýchodní Asie, i do Vietnamu je vhodné zvážit očkování proti vzteklině. Výskyt vztekliny je vysoký, hrozí poranění od psů i opic. Vakcína proti vzteklině redukuje rozsah postexpoziční profylaxe po poranění. Snižuje tak i výskyt nežádoucích účinků.
Jako určitý nadstandard je možné doporučit i očkování proti choleře, které částečně chrání také proti nejčastějšímu původci cestovatelských průjmů. Prevencí cestovatelských průjmů může být i užívání probiotik. Důležité jsou také léky na průjem v cestovní lékárničce. Opravdu účinné léky jsou dostupné jen na lékařský předpis.
Při dlouhodobém pobytu (déle jak měsíc), nebo převaze pobytu na venkově, lze nabídnout očkování proti japonské encefalitidě. Toto onemocnění přenáší komáři. Rezervoárem jsou ptáci a prasata. Jedná se o zánět mozku, podobně jako při, u nás známé, klíšťové encefalitidě. Očkování je dvěma dávkami, které lze podat už po týdnu. Patří ale mezi nákladnější a proto se vyplatí spíš pro opravdu dlouhodobé pobyty, kdy je riziko vysoké.
Malárie se ve Vietnamu nyní vyskytuje jen sporadicky. Užívání antmimalarik může být vhodné při vícedenních trecích ve vnitrozemí, daleko od lidských sídel. Tehdy lze očekvát pobyt v přírodě po západu slunce, kdy jsou komáři, kteří malárii přenáší, nejvíce aktivní. Naopak stále častější jsou virové horečky, přenášené komáry, zejména horečka Dengue. Proti Dengue není k dispozici žádná vakcína, použitelná pro cestovatele. Je třeba se vybavit účinnými repelenty a využívat moskytiéry.