Doporučená očkování do Zambie

5.5.2022

Zambie je země ve Východní Africe. Sousedi na severu s Tanzánií a DR Kongo, na jihu např. se Zimbabwe či Angolou. Bývá spíše okrajově cílem cestovatelů, kteří mají na programu jihoafrické země ("okruh" JAR, Namibie, Zambie, Zimbabwe, Botswana).
Zambie může vyžadovat při vstupu na své území certifikát o očkování proti žluté zimnici, pokud cestovatel přichází ze zemí s jejich výskytem (včetně tranzitu). Certifikát očkování proti COVID-19 umožňuje vstup bez předchozího PCR testu, ale není podmínkou (stav ke 4. 5. 2022, www.postcovid.cz).
Před cestou do Zambie je nutné si zkontrolovat platnost běžných očkování, zejména očkování proti tetanu. V ČR platí pravidlo o přeočkování dospělých proti tetanu každých 15 let. Pro cestovatele je vhodné přeočkovat před cestou už po uplynutí 10 let a využít kombinovanou vakcínu poti tetanu-záškrtu-černému kašli. Kromě ochrany před tetanem a záškrtem, které jsou vhodné na cestách, zajistí i obnovení ochrany před černým (dávivým) kašlem, který je problémem u dospělých osob i v ČR.
Stejně jako do jiných tropických zemí, je i do Zambie nutné očkování proti virovým zánětům jater (hepatitidám, žloutenkám) typu A a typu B. Vodou a jídlem se přenáší také břišní tyfus. I toto očkování patří mezi základní.
Podle délky a charakteru pobytu lze doporučit také očkování proti vzteklině, nebo proti choleře. Očkování proti choleře navíc skýtá i částečnou ochranu proti cestovatelským průjmům.
Celé území Zambie patří mezi malarické oblasti. Užívání antimalarik preventivně je nutné. Při dlouhodobém pobytu (1 měsíc a delším) se antimalarika používají k samoléčbě. Kromě antimalarik je třeba se chránit před poštípáním hmyzem pomocí účinných repelentů a moskytiér.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 4. 5. 2022.