Očkování do Egypta a faraónova pomsta

19.10.2018

Tyto měsíce jsou ideální k cestě do Egypta, ať už za poznáním nebo na koupání. Příjemné klima a sluníčko vás doslova nakopne. Co se týče doporučených očkování do Egypta, příprava na cestu navíc není nijak složitá.

Říjen v Egyptě je velmi teplý, přes den bývá teplota vzduchu 30 °C až 35 °C, někdy i vyšší. Noci u moře jsou teplé v rozmezí 20 °C až 26 °C, ve vnitrozemí je mírně chladněji kolem 15°C. Moře je také úžasně teplé cca 26 °C až 28 °C a vydržíme v něm hodiny.

Při cestě do Egypta nezapomeňte na očkování proti žloutence

Pokud se už do země faraonů rozhodnete vyrazit, je vhodné očkování proti žloutence neboli hepatitidě typu A. Pokud do Egypta cestujete v rámci poznávacího zájezdu, není od věci i očkování proti břišnímu tyfu. Musíme si uvědomit, že žloutenka A je velmi častá a šíří se snadno – jídlem, vodou, kontaktem, a jenom hezké ubytování nestačí k ochraně.

Můžeme také zvážit očkování vakcínou Dukoral, která není určena jen proti choleře, ale chrání řadu měsíců proti těžším formám cestovatelského průjmu.

Chci se nechat očkovat

egypt

Faraonova pomsta a její léčba

Často se nás klienti dotazují, jestli si mají s sebou vzít nějaké léky proti průjmu, když si je mohou v Egyptě koupit bez receptu a takzvaně lepší a účinnější. Cestovatelský průjem je častý a jeho intenzivnější podoba s křečemi a zvracením je proslulá co by faraónova pomsta. Přestože na ni existuje léčba, není to nic příjemného.

Pokud cestujete a každý den jste na jiném místě, je určitě dobré se vybavit léky již v ČR. Není však vůbec problém se zastavit i v místní egyptské lékárně a pořídit si takřka to samé. V řadě zemí existují tzv. generika, jenž obsahují stejné léčivo ve stejném množství jako příslušný originální přípravek, mají stejnou lékovou formu, např. tablety a tobolky, a stejnou biologickou účinnost. Typ a poměr použitých pomocných látek (plniv, pojiv, barviv apod.) může být od originálu odlišný.  

Z české lékárny si s sebou můžete vzít Ercefuryl

Účinná látka Nifuroxazid je chemicky i množstvím (200mg) identický v českém Ercefurylu, tak i v egyptském Antinalu, Diaxu a Drotazidu v podobě tobolek. Egyptské varianty jsou
i v podobě sirupu pro děti.
Poslední z proti průjmových mohykánů Drotazide obsahuje i další účinnou látku Drotaverin, který účinkuje jako spasmolytikum, působí proti křečím hladkého svalstva v zažívacím ústrojí a může tak přispět k úlevě obtíží.

Nifuroxazid vykazuje antiseptické účinky, narušuje DNA bakterie a zastavuje její množení. Výhodou je, že se nevstřebává sliznicí střeva, nepůsobí nerovnováhu bakterií (dysmikrobii) a nezapříčiňuje vznik rezistentních, léčbě odolných bakterií.

V Egyptě si můžete koupit Antinal

Při čtení řady diskusí na internetu se vlastně dozvíte, že nemá smysl si český Ercefuryl brát a je výhodnější a účinnější si koupit Antinal či Diax. Protože kamarádovi zabral vloni v Egyptě Antinal během jednoho dne a mojí tetě Ercefuryl za den a půl. Nepopírám že, i když je léčivo s identickou účinnou látkou v generiku, může se od jiného výrobce lišit třeba v rychlosti nástupu účinku, ale nikoliv ve výsledném efektu. 

Jinými slovy, může jít o efekt výroby lékové formy, nikoliv o rozdíly ve výsledné podstatě žádoucího účinku léčiva. A nezapomeňme také, že k těm, co užili zázračný Antinal, nemáme identickou kontrolní skupinu k porovnání. Nicméně se může laskavý čtenář řídit podle svého.

Jak užívat Ercefuryl a další léky?

Ercefuryl, Antinal, Diax i Drotazide užívají dospělí celkem 4 kapsle denně ve 2 až 4 dávkách (ne déle než 7 dní). Ercefuryl a Drotazide v tobolkách je doporučen pro děti od 6 let 3–4 kapsle denně rozloženě ve 3 až 4 dávkách. Antinal, Diax a Drotazide je v Egyptě k mání jako sirup, kdy v 5ml (obsah čajové lžičky) je 220 mg Nifuroxazidu. Podává se i kojencům.

Další rady na cesty

Tak ještě opalovací krém s vyšším UV filtrem, sluneční brýle, plavky a knihu… a můžete vyrazit.

9.10.2018 MUDr. Alena Lukešová