Doporučená očkování do Etiopie

13.4.2022

Etiopie nepatří mezi země, které by byly zrovna nejčastějším cílem cestovních kanceláří. Na druhou stranu řada cestovek pořádá do Etiope poznávací zájezdy a také řada Českých firem má v této zemi své obchodní zájmy. Ze zdravotního hlediska je Etiopie zemí mnoha rozdílů. Centrální náhorní plošina dosahuje nadmořských výšek až 3 000 m n. m. V hlavním městě Adis Abebě, která se nachází v nadmořské výšce 2355 m n. m. je přijatelné klima s teplotami 10 - 30 °C. V níže položených oblastech je typické monzunové klima. Velkou část země pak zabírají pouště. Období dešťů trvá v lednu a únoru.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Etiopie je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Etiopie patří mezi země endemické z hlediska výskytu žluté zimnice. Očkování proti žluté zimnici je tedy nutností. Země jej může vyžadovat, pokud cestovatel vstupuje z jiné země s výskytem této nemoci.
Stejně, jako do jiných tropických zemí, je nutností očkování proti žloutenkám (virovým zánětům jater) typu A a B a proti břišnímu tyfu.
Kromě žluté zimnice je Etiopie endemickou zemí i z hlediska výskytu menongokokových zánětů mozkových blan. Očkování proti meniningokům tak patří mezi základní.
Při dlouhodobém pobytu je vhodné přeočkování proti přenosné obrně - poliomyelitidě.
Podle povahy pobytu se doporučuje i očkování proti vzteklině a choleře, které navíc částečně chrání i proti cestovatelským průjmům.
V Etiopii se vyskytuje malárie. Rizikové jsou všechny oblasti pod 2000 m n. m. Tedy s výjimkou centrální vysočiny celé území. V hlavním městě Adis Abebě riziko malárie není.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 13.4.2022