Doporučená očkování do Jihoafrické republiky

14.4.2022

Jihoafrická republika, Jižní Afrika, JAR je velká země, přesto bývá v programu cestovatelů často ve spojení s okolními státy, jako je Namibie, Botswana, Zimbabwe. Při cestách na jih afrického kontinentu je třeba mít na paměti, že se nachází na jižní polokouli a proto jsou zde roční období opačně k našim. V létě je tedy v JAR zima a naopak. Zdravotní rizika jsou v JAR o něco menší, než v zemích okolo rovníku, ale předcestovní přípravu je i do této oblasti neradno podcenit.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách mimo evropský kontinent, včetně Jižní Afriky je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Povinné očkování proti žluté zimnici platí pouze pro cestovatele ze zemí, kde se toto onemocnění vyskytuje. Reálné riziko v JAR nehrozí.
Na místě je naopak očkování proti virovým zánětům jater typu A i B a proti břišnímu tyfu. Podle typu pobytu může být vhodné očkování proti vzteklině. Očkování proti choleře může být využito jako nadstandardní ochrana proti cestovatelským průjmům.
V Krugerově národním parku a severeně od hlavního města Johannesburg se nachází oblasti s výskytem malárie. Při plánovaném pobytu v nich je třeba preventivně užívat antimalarika. Vhodné jsou také účinné repelenty a moskytiéry.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 14.4.2022