Doporučená očkování do Kambodže

31.8.2022

Kambodža je oblíbenou turistickou destinací v jihovvýchodní Asii. Stejně jako okolní země, Thajsko, nebo Vietnam.
Celá jihovýchodní Asie se nachází v tropickém klimatickém pásmu. To zvyšuje riziko přenosu některých infekčních nemocí. Proto je třeba se na cestu do Kambodže připravit i po této stránce.
Kambodža nevyžaduje žádná očkování jako povinná pro vstup do země. Může vyžadovat doklad o očkování proti žluté zimnici od osob, cestujících ze zemí s jejím výskytem (Evropy se to tedy netýká). Cestující bez očkování proti COVID-19 musí po příjezdu podstoupit 14 denní karanténu (k 21.8. 2022).
Před každou cestou do zahraničí je vhodné si zkontrolovat stav očkování proti tetanu. V ČR se přeočkovává po 15 letech. Starší 60 let by se měli přeočkovávat už po 10 letech. V případě potřeby přeočkování je na místě zvolit kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému (dávivému) kašli (pertusi). Tato vakcína podpoří ochranu nejen před onemocněním tetanem, ale i poměrně rozšířeným černým kašlem a znovu se objevujícím záškrtem.
Pro pobyt v tropech je nutností očkování proti virovému zánětu jater (žloutence, hepatitidě) typu A a proti břišnímu tyfu. Obě tyto infekční nemoci se přenáší vodou a jídlem. Tento typ přenosu je v subtropickém a tropickém klimatickém pásmu násobně snažší. K infekci může dojít i při pečlivém dodržování hygienických návyků a zásad. Očkování proti žloutence A je výhodné zkombinovat s očkováním proti hepatitidě typu B. Kombinovaná vakcína vyžaduje podání alespoň dvou dávek před odjezdem. To může být při dodržení základního očkovacího schématu (odstup mezi dávkami 1 měsíc) někdy problém. Hlavně u zájezdů na poslední chvíli. V takovém případě se pak očkuje jen proti hepatitidě A a proti hepatitidě B je možné doočkovat kdykoli později také samostatně.
Břišní tyfus je v jihovýchodní Asii nejvíce rozšířen včetně multirezistentním kmenům. Proto je u očkování do těchto zemí standardem.
Zejména mladí cestovatelé (do 30 let) by měli být očkováni proti meningokokovým infekcím. Záněty mozkových blan, způsobené meningokoky, mívají velmi rychlý a často fatální, nebo devastující dopad na nemocného. Pro cestovatele je prioritou kombinovaná vakcína proti typům A, C, Y a W. Stačí jedna dávka, která zajistí ochranu nejméně na 5 let.
Zvláště při individuálním cestování (ve dvojici, nebo "single") může cestovateli hrozit poranění od psa, nebo jiného zvířete. V Kambodži to bývají často opice. Proto lze podle povahy pobytu zvážit očkování proti vzteklině. Pro plnou ochranu je nutné podání 3 dávek v průběhu 1 měsíce. Je nutné zahájit očkování alespoň 6 týdnů před odjezdem.
Při dlouhodobém pobytu (déle jak 1 měsíc) se vyplatí očkování proti japonské encefalitidě. Virový zánět mozku je přenášen komáry. K přenosu dochází hlavně na venkově, v blízkosti rýžových polí a prasečích a drůbežích farem. Očkování je poměrně nákladné, proto se pro kratší pobyty nevyplatí.
Častým problémem pak bývají cestovatelské průjmy. Ty mohou být způsobeny jak infekčními, tak neinfekčními příčinami. Proti nejčastější bakterii, která způsobuje cestovatelské průjmy, chrání očkování proti choleře. Je to vlastně vedlejší efekt vakcíny. Cholera samotná v Kambodži cestovatelům příliš nehrozí. K prevenci průjmů posouží také vhodná probiotika a je správné mít s sebou léky na jejich zvládnutí.
Riziko malárie je v Kambodži již malé až nízké. Užívání antimalarik až na výjimky není nutné. Je třeba se chránit před poštípáním komáry pomocí účinných repelentů a moskytiér.

MUDr. Pavel Slezák
31.8.2022