Doporučená očkování do Keni

6.4.2022

Keňa je nádherná země rovníkové Afriky. Mezi svými sousedy patří mezi rozvinutější s dobrou turistickou infrastrukturou. Je oblíbenou destinací českých turistů. Přesto je při plánování dovolené v Keni potřeba dodržovat stejné zásady prevence jako při cestách do jiných zemí tropického klimatického pásu.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Keni je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Keňa dále patří mezi země s endemickým výskytem žluté zimnice. To je virové onemocnění s těžkým průběhem a vysokou smrtností, přenášené komáry. Očkování proti žluté zimnici je do Keni požadováno, pokud cestovatel, starší 9 měsíců, vstupuje do Keni z jiné země s výskytem žluté zimnice. Potvrzení o očkování se dokládá zápisem v Mezinárodním očkovacím průkazu. Musí obsahovat náležitosti dané Mezinárodním zdravotním řádem a být potvrzeno autorizovaným očkovacím střediskem. Aktuálně je v Keni zaznamenáván výskyt žluté zimnice a proto je očkování zapotřebí i z čistě zdravotních důvodů. Výjimkou jsou cestovatelé starší 60 let. U nich byly v minulosti zaznamenány sice vzácné, ale závažné nežádoucí účinky očkování. Očkovat cestovatele, staršího 60 let proti žluté zimnici je proto vhodné pouze v případě, že hrozí reálné riziko onemocnění. Tedy při cestě do oblasti s aktuálně známým výskytem. V ostatních případech může autorizované očkovací středisko vydat do Mezinárodního očkovacího průkazu osvědčení o kontraindikaci očkování z důvodu věku.
Z dalších očkování je do Keni vhodné absolvovat očkování proti virovým zánětům jater (žloutenkám) typu A a B. Nutné je alespoň očkování proti žloutence typu A, která se přenáší alimentárním způsobem (tedy jídlem a vodou). Ze stejného důvodu je potřebné také očkování proti břišnímu tyfu. Vhodné může být i očkování proti choleře, které navíc částečně a po kratší dobu (až 6 měsíců) ochrání i před nejčastějším původcem cestovatelských průjmů, bakterií E. coli.
Podle typu pobytu a plánovaných aktivit může být do Keni doporučeno také očkování proti vzteklině, proti meningokoku či přeočkování proti přenosné obrně.
Cestovatel musí mít na paměti, že celé území Keni, kromě vysokohorských oblastí, představuje vysoké riziko malárie. Léky proti malárii se doporučují zejména při poznávacích zájezdech, aktivitách typu safari (zejména noční) a pod. Antimalarika lze užívat preventivně před cestou, během pobytu a ještě přesně určený čas po návratu a nebo je mít ssebou za účelem tzv. samoléčby. To už samozřejmě není prevence, ale zaléčení prvních příznaků onemocnění v případě, že cestovatel nemá dostupnou zdravotní péči. Samoléčba umožní transport nemocného i do vzdálenějšího zdravotnického zařízení k další diagnostice obtíží a doléčení v případě potvrzené malárie.
Ani užívání antimalarik však neposkytuje 100% ochranu. Proto je nutné se chránit také pasivně, používáním repelentů, moskytiér a vyhýbáním se nejrizikovějším místům a obdobím (navečer, v noci, blízko stojaté vody apod.). Kromě malárie a žluté zimnice přenáší hmyz i další nemoci, jako například virovou horečku dengue, spavou nemoc a jiné.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 4.4.2022