Očkování do Keni nepodceňujte

24.6.2019

Cestovatel, který se vydá do běžných turistických oblastí v Keni, se nemusí úzkostlivě obávat o své zdraví, za předpokladu, že dodržuje základní hygienická pravidla, cestu plánuje s určitým předstihem, např. vzhledem k případnému očkování do Keni (3 – 8 týdnů před odjezdem) či chorobám, kterými trpí a nevystavuje se zbytečně rizikovým situacím.

KENYA

Očkování do Keni není povinné

Při vstupu do Keni nejsou žádná očkování povinná. Výjimkou je pouze situace, kdy cestovatel přijíždí ze zemí endemického (běžného) výskytu žluté zimnice - země rovníkového pásu Afriky a Jižní Ameriky, nebo je v Keni hlášen vyšší výskyt onemocnění. Pak mohou úřady požadovat očkování od osob starších 9 měsíců.

Do Keni vás pustí i bez očkování

Při přímém letu z Evropy do Keni není toto očkování vyžadováno. Je pouze doporučené. Záznam v Mezinárodním očkovacím průkazu je platný od 10. dne po očkování s ochranou celoživotně. Jedná se však o velmi těžkou chorobu, tak je zodpovědné toto očkování podstoupit, než spoléhat na náhodu a odcestovat bez něj.

Více o žluté zimnici 

Doporučená očkování

Další doporučená očkování jsou závislá na charakteru cesty, délce pobytu, věku a cestovatelské aktivitě:

  • Očkování proti žloutence typu A se podává v 1 dávce před cestou, 2. dávka je za 6 až 12 nebo 18 měsíců. Ochrana je minimálně 20 let. Jde o časté infekční onemocnění s výskytem v celém světě. Přenáší se kontaminovanou vodou, potravinami, rukama a běžně užívanými předměty. Označuje se jako nemoc špinavých rukou.
  • Očkování proti žloutence typu B začněte minimálně 2 až 3 měsíce před odjezdem, musíte odjíždět se 2 dávkami v odstupu 1 - 2 měsíce, 3. dávka se aplikuje za 6 až 12 měsíců, ochrana je následně doživotně. Pokud Vás uchvátila Afrika a budete tímto směrem cestovat častěji, určitě je toto očkování velmi důležité. Riziko hrozí ze zdravotní péče, která především na venkově není prvotřídní. 

Více o žloutence 

Ideální variantou je začít se rovnou očkovat kombinovanou vakcínou proti žloutence AB, před cestou jsou také 2 dávky v odstupu 1 až 2 měsíce, 3. dávka je za 5 až 6 měsíců a vytvoří doživotní ochranu. Pokud cestujeme pravidelně, toto očkování je považováno za naprostý základ.

  • Nezapomeňte na očkování proti tetanu. Přeočkování je 1 dávkou za 10 až 15 let. V případě uplynutí více než 15ti let od posledního očkování jsou zapotřebí 3 dávky během roku nebo vyšetření protilátek. Toto očkování udržujte v platnosti obecně, nejen při cestě do exotiky!
  • Očkování proti břišnímu tyfu obnovte 1 dávkou, pokud ta předchozí byla před 3 lety. Pokud jste jej ještě nikdy neabsolvovali a chystáte se do Keni, nemějte obavy, je toto očkování dobře snášeno a obnáší pouze 1 dávku.
  • Očkování proti vzteklině je důležité pro delší pobyt do odlehlých venkovských oblastí se špatně dostupnou zdravotní péčí.
  • Očkování proti meningokokové meningitidě se doporučuje pro cestovatele pracující s dětmi, v nemocnicích, pro delší pobyty na vesnicích v náročnějších podmínkách.
  • Očkování proti choleře zvažte pro delší pobyt a podle epidemiologické situace. Epidemie cholery jsou v Keni velmi časté.

Hurá do Keni bezpečně.

MUDr. Alena Lukešová