Doporučená očkování do Maroka

13.4.2022

Maroko je zajímavou zemí. Leží v severní Africe a vedle Egypta a Tuniska je důležitým turistickým cílem. Nejezdí se sem přitom jen kvůli pobytům u moře. Země oplývá množstvím přírodních krás i bohatou historií.
Odbornou konzultaci v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou . Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách mimo Evropu je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Povinná očkování pro cestu do Maroka nejsou. Je vhodné být očkován alespoň proti virovému zánětu jater typu A a proti břišnímu tyfu. Obě nemoci se přenáší vodou a jídlem. V klimatických podmínkách Severní Afriky je přenos mnohem snadnější, než na co jsme zvyklí ve Střední Evropě.
V Maroku se lze setkat s volně pobíhajícími psi. Zvláště při individuálním cestování může docházet k poranění s rizikem vztekliny. Očkování proti vzteklině je proto důležité hlavně pro cestovatele samotáře, výlety na motorkách apod.
Častým problémem cestovatelů do Středomoří bývají cestovatelské průjmy. Prevencí může být užívání probiotik. Určitou ochranu pak skýtá i očkování proti choleře. Poskytuje skříženou imunitu na nejčastějšího původce průjmů, bakterii E. coli.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák