Doporučená očkování do Rwandy

8.4.2022

Rwanda je malá země ve středu afrického kontinentu. Sousedí s Ugandou, Tanzánií, Burundi a DR Kongo. V celosvětové povědomí se dostala genocidou mezi kmeny Tutsiů a Hutuů v roce 1994. Dnes má velmi rychle se rozvíjející ekonomiku, založenou na moderních technologiích a stává se i oblíbenou destinací cestovatelů zejména kvůli četným národním parkům.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Rwandyje vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Očkování proti žluté zimnici je při cestě do Rwandy vyžadováno, pokud přicházíte z jiné země s jejím výskytem (což jsou všechny sousední). Riziko infekce touto komáry přenášenou nákazou přímo ve Rwandě je hodnoceno jako nízké.
Země se nachází v tropickém klimatickém pásu, takže je nutné očkování proti virovým zánětům jater (žloutenkám, hepatitidám) typu A i typu B. Stejně tak očkování proti břišnímu tyfu.
Doporučováno je i očkování proti meningokům vzhledem k endemickému výskytu. Vhodné může být očkování proti vzteklině a choleře.
Celá Rwanda je považována za vysoce rizikovou z hlediska výskytu malárie. Antimalarická profylaxe, tedy preventivní užívání antimalarik je nutností. Používání repelentů a moskytér je samozřejmé.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 8. 4. 2022