Očkování do Senegalu

23.10.2019

Senegal, nacházející se v západní Africe, je v posledních 3 letech lákavou a čím dál tím více populárnější destinací pro strávení exotické dovolené. Většinou od října do května zaznamenáváme větší zájem o návštěvu této země. Našimi klienty jsou převážně cestovatelé středního a vyššího věku, kteří mají dovolenou organizovanou s cestovní kanceláří. Ovšem do Senegalu je potřeba zvážit očkování.

senegal

I do Senegalu se očkování doporučuje

Při jednání s klienty v ordinacích našich očkovacích center nebo při konzultaci po telefonu, se setkávám velmi často s otázkou: „ Do Senegalu žádné očkování nepotřebujeme, že? My totiž jedeme s cestovní kanceláří. Byla tam i kamarádka s manželem a říkali, že vše úplně v pohodě.“

Jako lékař jsem určitě ráda, že se manželský pár mého potenciálního klienta vrátil ze Senegalu v pořádku, ale u někoho jiného tomu tak být nemusí.

Senegal není Lipno

Obecně asi organizovaná cesta přes CK budí dojem dovolené bez možných zdravotních komplikací. Bohužel, i když je příjemné mít vše zajištěno, tak virům a bakteriím je to úplně jedno. A komárům rovněž. Jako kdybychom se snad nemohli nakazit třeba žloutenkou v několika hvězdičkovém hotelu. Samozřejmě, že můžeme!

Na druhou stranu je pravda, čím je doba pobytu kratší a úroveň ubytování vyšší, tak tyto aspekty mohou přispět ke snížení rizika získání infekční nemoci.
Nicméně, Senegal je země, kde určitá zdravotní rizika jsou. Je potřeba si je říci a pojmenovat a pak ať se cestovatel sám rozhodne. Jede do Senegalu, ne na Lipno. Proto i Světová zdravotnická organizace vydává pro cestu do země určitá doporučení.

Preventivní očkování do Senegalu

Jedná se především o preventivní doporučená očkování do Senegalu. Záleží na tom, kdo cestuje, na věku, na zdravotním stavu cestovatele, na délce cesty, na charakteru pobytu a dalších cestovních aktivitách a na transferech přes jiné, především sousední země západní Afriky. Díky možnému riziku žluté zimnice, je doporučené toto očkování minimálně 10 dní před cestou. Určitě je lépe, když doba mezi aplikací vakcíny Stamaril a odjezdem bude s delším odstupem.

Pokud by klient cestoval i do sousedních zemí, vzniká pak povinnost tohoto očkování pro vstup do země a musíte se prokázat potvrzením o očkování v mezinárodním průkazu. U klientů nad 65 let věku je třeba zhodnotit zdravotní stav cestovatele, míru rizika získání nákazy, jeho další budoucí cestovní plány do zemí s výskytem žluté zimnice, versus vedlejší reakce po očkování. Cestovatel mnohdy netuší, že onemocnět žlutou zimnicí může být smrtelné.

Jaká další očkování doporučujeme?

Z dalších základních doporučení jde o žloutenku, alespoň typu A a břišní tyfus. Jedná se o nákazy z jídla a vody. Při té příležitosti si vzpomeňme, zda vůbec máme platný tetanus. Klient s onemocněním žaludku či s častými střevními potížemi nebo jedoucí na delší dobu, může podstoupit očkování proti choleře a těžkým průjmům.

Pro delší cesty dále doporučuji očkování proti vzteklině. Není od věci být očkován proti chřipce s ohledem na masový turismus na letištích. Pokud cestují malé děti, tak je rozhodně žádoucí, aby měly základní povinné očkování.
Pokud si nejste jisti, co by bylo vhodné, klidně se přijďte poradit.
Těšíme se na Vás.

MUDr. Alena Lukešová