Doporučené očkování do Indie

7.4.2022

Indie je země velká, krásná, tajemná i nebezpečná. Lákala v minulosti a láká i dnes mnohé cestovatele. V úrovni zdravotní péče a intenzitě rizik jsou napříč Indií velké rozdíly. Od luxusních turistických letovisek až po chudinské čtvrti. Od vysokohorských vesniček až po hluboké tropické džungle či naopak přelidněná velkoměsta.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Indie je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Podobně, jako do jiných zemí s teplým klimatem je i do Indie nanejvýš vhodné očkování proti virovým zánětům jater (žloutenkám, hepatitidám) typu A i B. Stejně tak očkování proti břišnímu tyfu.
Indie je vedle Indonésie zemí s největším výskytem vztekliny. Nejčastější příčinou bývá pokousání psem. Očkování proti vzteklině, pokud má být plnohodnotné trvá jeden měsíc a obnáší tři dávky. Existují ale i zkrácená schémata, která základní ochranu před onemocněním také zajistí. Pak může stačit i pouhý týden.
Vhodné je také očkování proti choleře. Pro mladší cestovatele očkování proti meningokokům a při delších pobytech nad jeden měsíc i očkování proti japonské encefalitidě. Přenosnou obrnu - poliomyelitidu již Indie dokázala eliminovat.
Naopak malárie se dnes vyskytuje v Indii mnohem méně, takže preventivní užívání antimalarik je nutné jen v některých centrálních oblastech země. Mnohem větší rizko představuj virové horečky, přenášené komáry, zejména horečka Dengue. Užívání repelentů a moskytiér kromě vysokohorských oblastí je nutné.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 7. 4. 2022