Doporučená očkování na Madagaskar

6.4.2022

Madagaskar je největší ostrov afrického kontinentu a 4. největší na světě. Cílem cestovatelů není úplně často. Je však pověstný svojí panenskou přírodou. Cestování na Madagaskar však není bez rizik. Těm zdravotním se lze do určité míry vyhnout.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Madagaskaru je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Očkování proti žluté zimnici je na Madagaskar povinné pro cestující ze zemí s výskytem této nemoci. Protože se tam ale většinou nelétá přes jiné země Afriky a už vůbec ne z Jižní Ameriky, většinou nebude při příletu vyžadováno. Samotné onemocnění se na ostrově nevyskytuje. Žije tam ale přenašeč, komár Aedes. Opatření je tak prevencí možného zavlečení infekce.
Očkování proti žloutenkám (virovým hepatitidám A a B) je nutností, stejně jako očkování proti břišnímu tyfu. Vhodné je jistě očkování proti vzteklině a choleře.
Celý Madagaskar je malarickou oblastí. Užívání léků proti malárii je potřebné. Stejně tak používání účinných repelentů a spaní pod moskytiérou.
Madagaskar je endemickou oblastí výskytu moru. Zdrojem infekce jsou hlodavci, zejména potkani. Přenašečem blecha morová. Očkování proti moru není běžně použitelné. V případě pobytu v ohnisku nákazy bývá doporučováno preventivní užívání antibiotik. Antibiotika, jejich indikaci a způsob užívání je třeba konzultovat s lékařem se zkušenostmi v cestovní medicíně.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 6. 4. 2022