Doporučená očkování na Mauritius

6.4.2022

Mauritius je ostrov v Indickém oceánu. V Evropě je známý především svojí nejdražší poštovní známkou. Milovníkům teplých moří, luxusních hotelů a relaxace je však také znám jako oblíbené letovisko a to celoročně. Přestože Mauritius patří zeměpisně stále k Africe, z hlediska zdravotních rizik je zde situace mnohem lepší a lze napsat, že srovnatelná se Středomořím. To však neznamená, že by drahá dovolená na Mauritiu byla zcela bez jakéhokoli rizika.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou . Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Povinné očkování na Mauritius není. Vzhledem k tropickému klimatu je však vhodné očkování alespoň proti virovému zánětu jater (žloutence) typu A a proti břišnímu tyfu.
Malárie se na Madagaskaru nevyskytuje, komáři tam však přenáší virové horečky, jako je zejména horečka Dengue a Chikungunya. Ochranou před nimi je používání účinných repelentů, případně moskytiér.
A nezapomeňte na účinné opalovací krémy. Sluníčko zde opravdu pálí!

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 6. 4. 2022