Doporučená očkování na Kostariku

22.6.2022

Kostarika je dlouhodobě považována za jednu z nejstabilnějších demokratických republik v oblasti Střední Ameriky. Nachází se v tropickém klimatickém pásmu. Proto při cestování na Kostariku lze očekávat některá zdravotní rizika.
Kostarika může vyžadovat doklad o očkování proti žluté zimnici od cestovatelů, kteří do země přijíždí z jiných zemí s výskytem žluté zimnice. Na rozdíl od doporučení, publikovaných na Internetu, se lze setkat s požadavkem na doložení očkování i při cestách z Panamy (poměrně obvyklý přestup). Očkování proti žluté zimnici je proto doporučováno všem osobám ve věku od 9 měsíců do 60 let. Jedná se jednorázové očkování, platné celoživotně. Pro cestovatele to tak může být příležitost očkování absolvovat a do budoucna nemuset jeho dokládání dále řešit.
Tak, jako v jiných tropických zemích, i na Kostarice lze očekávat velmi snadný přenos infekcí vodou a jídlem. Očkování proti virovému zánětu jater typu A a proti břišnímu tyfu je základní. S výhodou lze doporučit očkování kombinovanou vakcínou proti oběma žloutenkám, A i B.
Před každou cestou je třeba si zkontrolovat platnost pravidelného očkování. Očkování proti tetanu je platné 15 let. U osob nad 60 let pak 10 let. K přeočkování se zvláště u cestovatelů hodí kombinovaná vakcína proti tetanu, záškrtu a černému / dávivému kašli. S ohledem na výskyt dávivého kašle u dospělých v celé Evropě lze zvažovat přeočkování i dříve.
Podle charakteru a délky pobytu lze doporučit očkování proti vzteklině. Kompletní očkování se skládá ze tří dávek a zabere tak měsíc. Pokud do odjezdu zbývá méně času a riziko poranění zvířetem je hodnoceno jako velké, lze použít i zkrácené dvoudávkové schéma.
Jako určitý nadstandard je možné zvolit i očkování proti choleře. Toto očkování částečně chrání i proti cestovatelským průjmům. Podává se ve dvou dávkách v intervalu nejméně 1 týdne. Nejedná se o injekce, vakcína se pije, jako nápoj o objemu cca 1,5 dl.
Malárie se na Kostarice vyskytuje. Zvýšený výskyt byl hlášen na severovýchodě země ve venkovských oblastech. Původcem malárie je zde až v 90% Plasmodium vivax. Účinnost preventivních antimalarik tak není vysoká a lze se spolehnout na pasivní profylaxi s užíváním repelentů a moskytiér. To je nutné i kvůli šíření virových horeček jako je Dengue nebo ZIKA.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák
Zdroje: Wikipedie, Postcovid.cz, ProMed mail, TravelHealthPro.org.uk.