Doporučená očkování na Srí Lanku (Cejlon)

22.4.2022

Srí Lanka je oblíbenou destnací cestovních kanceláří, tak individuálních turistů. Před epidemií COVID-19 patřila ze strany českých turistů mezi nejnavštěvovanější exotické destinace vůbec. Klimaticky jde o zemi v tropickém pásu s deštnými lesy na jihu a monzunovými porosty na severu. Kromě klimatických (tajfuny, tsunami) a bezpečnostních rizik (přetrvávající náboženské konflikty mezi budhistickými Sinhálci a hinduistickými Tamily), jsou tu i rizika zdravotní.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou a vypsat recept na léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Srí Lanky je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Očkování proti virovému zánětu jater (hepatitidě, žloutence) typu A a proti břišnímu tyfu patří mezi základní pro tuto destinaci. Pro poznávací pobyty lze doporučit třeba i očkování proti vzteklině. K ochraně před cestovatelskými průjmy lze využít očkování proti choleře. V zemědělských oblastech hrozí i japonská encefalitida. Očkování proti ní se doporučuje pro dlouhodobé pobyty v trvání 1 měsíce a déle. Z komáry přenášených onemocnění jsou pak rizikem virové horečky Dengue, nebo Chickungunya. Proti těm se nelze chránit očkováním. Nutné jsou repelenty a používání moskytiér. Malárie se na Srí Lance už nyní nevyskytuje. Užívání antimalarik tak není nutné.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák