Doporučená očkování do Nigérie

7.4.2022

Nigérie je jednou z největších a také nejlidnatějších zemí Afriky. Dominuje oblasti Západní Afriky. Od roku 2014 je také největší africkou ekonomikou. Cesty do Nigérie jsou proto z větší části služební. Tak, jako u jiných zemí Západní Afriky, není pobyt v Nigérii bez zdravotních rizik.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Keni je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Do Nigérie je nutné očkování proti žluté zimnici, protože celá země je považována za endemickou z hlediska jejího výskytu. Při vstupu do země je mezinárodní očkovací certifikát kontrolován, pokud návštěvník přichází z jiné země s výskytem onemocnění.
Stejně, jako do jiných tropických zemí, je nutností očkování proti žloutenkám (virovým zánětům jater) typu A a B a proti břišnímu tyfu.
Kromě žluté zimnice je Nigérie endemickou zemí i z hlediska výskytu menongokokových zánětů mozkových blan. Očkování proti meniningokům tak patří mezi základní. Zvláště při delších pobytech je pak zapotřebí rovněž přeočkovat proti přenosné obrně - poliomyelitidě. V roce 2021 bylo hlášeno 415 případů onemocněn cirkulujícím, z vakcíny derivovaným poliovirem.
Podle povahy pobytu a času před odjezdem může být doporučeno i očkování proti vzteklině a choleře.
Malárie se rovněž vyskytuje na celém území země. Preventivní užívání antimalarik je nutné.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 7. 4. 2022