Doporučená očkování na Reunion

7.4.2022

Reunion je ostrov v Indickém oceánu. Jedná se o zámořský departement Francie. Cestování na Reunion je i z tohoto důvodu velmi jednoduché, protože je součástí Evropské unie. Je oblíbenou dovolenkovou destinací. Klimaticky však patří do tropického pásma a geograficky k Africe. Pobyt na Reunionu je ve srovnání s jinými africkými destinacemi bezpečný, zcela bez rizik však není.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou . Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Pro cestu na Reunion lze doporučit očkování alespoň proti virovému zánětu jater typu A a proti břišnímu tyfu. Tyto nemoci se přenáší jídlem a vodou, přičemž přenos v tropickém klimatu je mnohem snažší, než na co jsme zvyklí z mírného pásma.
Vhodná je prevence cestovatelských průjmů buď užíváním probiotik, nebo i očkováním proti choleře, které poskytuje ochranu před nejčastějším původcem průjmů, bakterií E. coli.
Malárie se na Reunionu aktuálně nevyskytuje, komáři však přenáší virové horečky, zejména Dengue a Chikungunya.Je proto důležité používání účinných repelentů a moskytiér.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 7. 4. 2022