Doporučená očkování do Tanzanie

6.4.2022

Tanzánie patří mezi africkými zeměmi k premiantům z hlediska turistiky. Je oblíbená a relativně bezpečná s celkem slušnou úrovní zdravotních služeb (alespoň v turisticky navštěvovaných oblastech). Nejčastějším turistickým cílem je ostrov Zanzibar, který je mnohými turisty mylně považován za zcela bezpečný. I na pevninské části Tanzánie jsou ale známá turistická lákadla. Nejznámější z nich je asi Kilimandžáro, nejvyšší bod afrického kontinentu.
Odbornou pomoc v poradnách cestovní medicíny je vhodné vyhledat s dostatečným předstihem. Ideální doba pro návštěvu ordinace je 4 - 6 týdnů před cestou u nekomplikovaných pobytů (např. organizovaných zájezdů apod.). Avšak i při cestách na poslední chvíli má konzultace cestovních rizik smysl. Zkušený lékař, zabývající se cestovní medicínou může i den před odjezdem pomoci radou, vypsat recept na antimalarika a léky do lékárničky. Některá očkování lze podat i jen několik dní před cestou a přesto od nich očekávat alespoň částečný efekt (např. očkování proti žloutence typu A a proti břišnímu tyfu).
Před každou cestou je třeba na prvním místě zkontrolovat rutinní očkování. U dospělých je to především očkování proti tetanu. Podle české legislativy je třeba přeočkovávat alespoň jednou za 15 let. Při cestách do exotických zemí, včetně Tanzánie je vhodné se nechat přeočkovat proti tetanu už pokud uplynulo 10 a více let od poslední dávky. Vždy je lepší si připlatit za kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Očkovaný tak získá nejen ochranu pro případ úrazu v cílové destinaci, ale navíc i posílí imunitu proti černému (dávivému) kašli, který se dnes běžně šíří mezi dospělými. Díky šíření vzduchem lze očekávat zrychlení přenosu po zrušení protepidemických opatření proti COVID-19 (nenošení respirátorů a roušek).
Očkování proti žluté zimnici je v Tanzánii vyžadováno v případě vstupu do země z jiného státu, ve kterém se nemoc vysyktuje. To může být problém např. při tranzitu přes Etopii, nebo Keňu. Přetože aktuálně není toto onemocnění, přenášené komáry v Tanzánii hlášeno, neznamená to, že reálné riziko nehrozí. Kvalita diagnostiky a hlášení, vzhledem k rozloze a povaze území nikdy nemůže být 100%. Přenašeč, komár rodu Aedes, se v Tanzánii vyskytue a to i na Zanzibaru. Očkování proti žluté zimnici proto lze doporučit všem cestovatelům od 9 měsíců do 60 let věku.
Z dalších očkování jsou důležité žloutenky typu A a typu B, břišní tyfus.
Podle povahy cesty je vhodné očkování proti vzteklině, choleře. Za určitých okolností i proti meningokoku či přeočkování proti přenosné obrně - poliomyleitidě.
Důležitá je i prevence malárie a dalších, komáry přenášených onemocnění. V turistických střediscích na Zanzibaru při pobytu v hotelu asi není nutné užívat preventivně antimalarika po celou dobu pobytu. Ale například noční safari již lze z tohoto hlediska považovat za vysoce rizikové a užívání antimalarik je nutností. Stejně tak důležité je i používání moskytiér a repelentů. Nejen kvůli malárii a žluté zimnici, ale i kvůli virovým horečkám, zejména horečce Dengue.

Zpracoval: MUDr. Pavel Slezák, 6. 4. 2022