Jaká si máte dát očkování na Zanzibar?

6.2.2019

Malebný ostrov Zanzibar je v posledních letech velmi oblíbenou lokalitou pro romantickou dovolenou. Jak stoupá jeho popularita, tak přibývá cestovatelů v našich ordinacích především od listopadu do dubna. Nejde jen o mladé klienty, ale i o osoby ve věku 60 let a více. Jaká očkování na Zanzibar potřebujete?

Musíte mít na Zanzibar očkování proti žluté zimnici?

Klienti až z 90% přicházejí do Střediska očkování a cestovního lékařství kvůli očkování proti žluté zimnici. Je to však malinko jinak a záleží na více faktorech. I když je Zanzibar Tanzanie, tak se zde na ostrově žlutá zimnice nevyskytuje.

V jakých případech máte toto očkování proti žluté zimnici na Zanzibar řešit?

1. Chystáte se na cestu nejen na Zanzibar, ale pojedete napříč Tanzánií, budete pobývat na různých místech po celé zemi po delší dobu nebo budete vystaveni většímu ataku komárů. I když je riziko zimnice v posledních letech v Tanzanii nízké, dívejte se na své další cestovní aktivity s nadhledem do budoucna třeba dalších možných exotických výletů do Afriky. Po očkování je imunita totiž dlouhodobá.

2. Jedete na Zanzibar a do dalších okolních zemí, kde je žlutá zimnice endemická. Nejčastěji naši cestovatelé současně se Zanzibarem navštíví blízké země a to Keňu, Ugandu a Etiopii. Ale samozřejmě jde o všechny země Afriky a Jižní Ameriky, kde se zimnice vyskytuje. Pak se očkování proti žluté zimnici pro vás stává nezbytnou povinností
a úředník při pasové kontrole se může ptát, zda máte Mezinárodní očkovací průkaz s platným očkováním proti této velmi těžké nemoci.

3. Jedete na Zanzibar a čeká vás pouze mezipřistání např. často v Keni a tento transfer je delší, než 12 hodin.

4. Pokud se blížíte k magickému věku 60 let, jste v dobré kondici a plánujete další roky cestovat po Africe / nebo Jižní Americe/ a Zanzibar je zatím první observační cesta.
S narůstajícím věkem roste i riziko nežádoucích vedlejších reakcí po očkování vakcínou Stamaril. Tak pokud cesty plánujete, neváhejte s jejím podáním.

Kdy očkování proti žluté zimnici řešit nemusíte?

Odjíždíte pouze na Zanzibar a vaše mezipřistání je v zemích, kde se zimnice nevyskytuje. Nejčastěji jde o Arabské Emiráty a Egypt. Nebo letíte přímo na Zanzibar a zase zpět.

Zcela výjimečně se může stát, že neznalý úředník u pasové kontroly může chtít vidět toto očkování i když letíte přes země, kde riziko zimnice vůbec není. Je to jeho chybný postup a nemá na to dle mezinárodních pravidel právo, ale velmi zřídka se to stane. V tom případě, bych se snažila alespoň ukázat odkaz na www.cdc.gov , kde je zřejmé, že není povinnost očkování pro vstup.

POZOR:

Podmínky pro vstup do některých zemí se mohou i v průběhu roku či let měnit v závislosti na epidemiologické situaci v dané zemi nebo v zemích sousedících.
Je dobře před cestou si tyto informace zjistit.

Máte zvažovat i jiná očkování na Zanzibar?

1. Je potřeba si uvědomit, že nejedete jen do luxusního resortu, který je sice jakousi krásnou bublinou, ale jedete do východní Afriky, kde lidé mají také své nemoci,
do svého zaměstnání v hotelu dojíždějí z vesnic, jsou zaměstnáni kuchyni a prostě existuje zde lidský faktor, který cestovatel není úplně schopen ovlivnit. Proto obecně je doporučené očkování na Zanzibar proti žloutence, alespoň proti typu A a proti břišnímu tyfu.

2. Cestovatel, který třeba začíná prozkoumávat svět a Zanzibar je jeho první počin, ale má další plány a sny o dovolených v různých zemí teplého klimatu, tak volí očkování proti žloutence typu AB a břišnímu tyfu.

3. Pro delší cesty například několikaměsíční pracovní cesty, jsme doporučovali kromě žloutenek AB i očkování proti vzteklině a choleře. A Většinou i žluté zimnici,
kdy byl předpoklad, že pokud pracovně budou pobývat na Zanzibaru skoro rok, tak šance, že v té době navštíví i okolní země, zde rozhodně byla.

4. Než vyjedete, připomeňte si, kdy jste měli naposledy očkování proti tetanu. Ten nesouvisí se Zanzibarem přímo, ale obecně je dobré vědět, že jej nemáme starší 15 let.

Šťastnou cestu a hurá na Zanzibar!

MUDr. Alena Lukešová

P.S. Z moji vlastní zkušenosti, je Zanzibar skvělé místo pro odpočinek a nabrání sil při putování po NP úžasnou Tanzánií.