Připravme se na cestu do Asie

26.2.2018

Zimní měsíce u nás jsou ideálním obdobím pro lyžování anebo přesně opačně pro cestování do Thajska, Barmy, Kambodži, Laosu, Vietnamu, na Srí Lanku a do Malajsie – tedy do Asie. Dnes cestujeme bez velkých příprav, na značné vzdálenosti, do všech koutů světa, v každém věku, na pár hodin, dnů, měsíců a let. Vlastně můžeme vše, podle našich možností a schopností. Je dobré si uvědomit, že v mnoha zemích je odlišné klima, stravovací zvyklosti, hygienické možnosti, zdravotní péče, nemoci, náboženství a sociální poměry.

Tak tedy hurá do světa!

Dovolená v Asii aneb na co se připravit

Poznávat nová místa, zvyklosti, kulturu a lidi je krásný zážitek, který se časem promění v nezapomenutelnou vzpomínku. Ne vždy ale vše probíhá hladce, proto při plánování dovolené v Asii nezapomeňte na důležité rady, které ocení každý cestovatel.

  • Obrňte svoji psychiku proti nekonečnému čekání při odbavení na letištích, proti byrokracii a proti možným ztrátám oblíbených věcí.
  • Připravte se fyzicky na dobrodružnější cesty v náročných klimatických podmínkách.
  • Nepodceňte zdravotní přípravu, především včasné očkovánívybavení lékárničky a vyřešení akutních problémů (bolesti zubů, záněty). U chronických nemocí je třeba zrevidovat současnou léčbu, abyste vaše neduhy měli pod kontrolou.
  • Ani technická příprava nesmí zaostávat, proto zvolte vhodnou obuv a oblečení, praktická zavazadla, mapy, slovníky, mějte dostatek financí a dobré komplexní pojištění. Mnohé také usnadní potřeby pro cestovatele.

 

8 důležitých bodů, než se vydáte na cestu

Ať už plánujete cestování po Evropě, Asii nebo druhém konci světa, nepodceňte svoji přípravu.

  1. Před odjezdem zkontrolujte datum platnosti pasu a kreditních karet.
  2. Pas a letenky si ofoťte do emailové schránky nebo vezměte papírové kopie.
  3. Osvojte si základní informace o zemi, do které jedete (zvyky, náboženství, jak se obléci).
  4. Hlídejte si svoje věci před krádeží.
  5. Na tržištích, nádražích a přelidněných místech noste batoh na břiše, kufr při transportu zpevněte řemenem či folií a zamkněte jej.
  6. Pro uložení peněz jsou vhodné přední kapsy kalhot a skryté vnitřní kapsy v oděvu.
  7. Zásadní cestovní potřeby vždy uložte do příručních zavazadel, která mějte při sobě i na palubě letadla.
  8. Šperky a cennosti zanechte doma.

Další rady pro cestovatele 

Očkování do Asie

S očkováním do Asie začněte nejlépe 3 měsíce před odjezdem. Doporučené vakcíny záleží na délce pobytu, epidemiologické situaci v zemi, místě pobytu, věku, zdravotnímu stavu, aktivitám cestovatele a časovým možnostem před odjezdem.

Očkování proti žloutence typu A a B

K jednoznačně doporučeným očkováním do Asie patří vakcína proti žloutence typu A či B nebo kombinovaná forma proti oběma typům žloutenek AB (2 dávky vakcíny Twinrix před cestou). Typ A stále patří mezi časté importované nákazy. Před cestou stačí 1 dávka vakcíny, která vás dostatečně ochrání.

Tetanus a další vhodná očkování

Zkontrolujte také poslední očkování proti tetanu. Nemělo by být starší 15ti let. Z dalších vhodných očkování připomeňme břišní tyfus a vzteklinuOčkování proti vzteklině zvolte, pokud se chystáte do opravdu odlehlých míst. Jde o 100% smrtné onemocnění a neexistuje na ni léčba, jen očkování.

 

Chci se nechat očkovat


Nejsou to však jen infekční nemoci, které mohou znepříjemnit pobyt. Ale je to i vliv horkého a vlhkého klimatu, dlouhé lety, časový posun, sluneční záření, výšková nemoc a jednoznačně úrazy. Postupně se k jednotlivým problematikám budeme vracet a rozebereme je jednotlivě v dalších článcích.

MUDr. Alena Lukešová
Středisko očkování a cestovního lékařství