Spalničky v Čechách, proč zde a proč teď?

29.3.2019

Proočkovanost spalniček klesla

Zcela jistě se na nárůstu výskytu spalniček podílí stále klesající proočovanost dětí. Přestože je očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám součástí základního očkovacího kalendáře a je ze zákona povinné pro všechny děti žijící na území ČR, proočkovanost za posledních 10 výrazně klesla.

Není očkování - spalničky útočí

Zatímco ještě v roce 2010 byla ve většině regionu uspokojivě nad 95%, nyní v řadě míst nedosahuje ani 80%. V takovém případě je terén pro šíření infekce otevřen. A tak vysoce nakažlivé onemocnění, jakým spalničky jsou, jej okamžitě využije. Dříve než v ČR jsme to mohli pozorovat v zemích s tradičně nízkou proočkovaností, jako byla Ukrajina, Itálie nebo Francie.

Ohroženi jsou především dospělí

Na druhou stranu velká část nemocných je v dospělém věku. Jako nejvíce ohrožená kohorta jsou zmiňováni lidé, kteří byli očkováni v dětství, zhruba v prvních 15 letech od zahájení používání vakcíny. Tedy ročníky 1968 - 1983. I zde je důvodů více. V těchto dobách se s očkováním začínalo. Část dětí byla očkována jen jednou dávkou spalniček, druhá se pak přidávala až v pozdějším věku.

 

Očkování spalniček potřebuje přirozenou stimulaci

Vakcína se dodávala do ordinací ve vícedávkových baleních, což bylo náročné na manipulaci. Snadno mohlo dojít ke znehodnocení části vakcíny. A konečně, imunita vyvolaná očkováním spalniček je sice dostatečná k ochraně před onemocněním v dětském věku, bez přirozené stimulace setkávání se s infekcí (při nízké nemocnosti) však postupně „vyvane“.

Tento efekt je sice znám už dlouho, v dřívějších dobách však nebyl tak často pozorován, protože mezi dospělými bylo ještě velké procento osob, které v dětství onemocněly, nebo se s nemocí alespoň opakovaně setkávaly.

Spalničky ohrožují celý svět

Znovuobjevení spalniček není však problémem pouze ČR, nárůst jejich výskytu je pozorován nejen v Evropě či Severní Americe, ale prakticky po celém světě. Svoji roli jistě hraje i intenzivnější cestování a migrace lidí. Infikovaný člověk se během několika málo hodin dostane z jednoho kontinentu na druhý. Pokud se objeví v komunitě vnímavých osob, ohnisko nákazy okamžitě vzplane.

S využitím veřejně přístupných dat hygienické služby, České vakcinologické společnosti a International Society for Infectious Diseases

MUDr. Pavel Slezák, 21.3:19, 19:34.