Zanzibar hitem letošní zimy

5.2.2021

Tak jsme  v našich ordinacích přivítali klienty, kteří se i přes řádění Covidu 19 celosvětově a po celé ČR, rozhodli vyrazit za hranice. Musím říct, že jsem dojetím zatlačila slzy, když jsem téměř po roce hovořila na téma cesta do Afriky a vzpomněla si na vlastní zážitky.

zanzibar očkování

Zanzibar počty nemocných Covidem nezveřejňuje

Pokud se rozhodnete v dnešní epidemiologicky složité době covidu vyrazit do Zanzibaru, je rozhodně třeba dbát určitých doporučení a dodržovat protiepidemická opatření při cestě a v dané zemi. V současné době, tedy k 28.1.2021, Tanzánie nezveřejnila počty nemocných Covidem 19. Neznamená to ale, že v Tanzánii a na Zanzibaru Covid 19 není. Je třeba se chovat zodpovědně. Rouška, mytí rukou, odstup od ostatních osob 2m, vyhnout se zalidněným místům.

Cestu i přes vědomé riziko by mohly podstoupit osoby, které nesužují těžké chronické choroby, mají dobrou fyzickou kondici, nejsou rizikovou skupinou dle vyššího věku vzhledem ke Covidu 19, či již Covid 19 prodělali a jsou naprosto bez obtíží s negativním testem. Nejezděte, pokud víte, že jste byli v kontaktu s někým, kdo onemocněl, nebo se necítíte dobře.

Chci se nechat očkovat

Negativní test na Covid při návratu ze Zanzibaru

K 5. 2. 2021 do Tanzánie ani na Zanzibar nemusíte mít test při vstupu, pouze v letadle vyplníte zdravotní formulář (Health Surveillance Form). Musíte mít platné cestovní pojištění. Na letišti a během transferů jsou povinné roušky. Negativní PCR test potřebujete pro návrat zpět do ČR a nově je povinnost jít do karantény nebo 5. den můžete na vlastní náklady podstoupit další test. Po dobu deseti dnů musíte povinně nosit respirátor.

Věřím, že v dalších měsících rozšířím své doporučení o osoby proti Covidu 19 již očkované. I když to zatím tak úplně jednoduše nevypadá, vzhladem k vývoji pandemie a pomalému rozjezdu v očkování proti Covid 19.

Očkování Zanzibar

O doporučených očkování na Zanzibar a do Tanzánie jsem psala loni, tak tento článek berte jako lehkou aktualizaci.

Při vstupu do Tanzánie nejsou žádná očkování povinná. Výjimkou je pouze situace, kdy cestovatel přijíždí ze zemí endemického (běžného) výskytu žluté zimnice, jedná se o země rovníkového pásu Afriky a Jižní Ameriky. V případě cesty na Zanzibar a na pevninu Tanzánie se hlavně jedná o nejčastější cestování přes Keňu. Pokud se v Keni zdržíte v tranzitu maximálně do 12 hodin, není po cestovateli při vstupu do Tanzánie očkování proti zimnici vyžadováno. Plánujete-li navštívit obě země, tedy i Keňu, musíte toto očkování podstoupit s dostatečným předstihem, tj. více než 10 dní před cestou.

Zde pozor na rychlé odjezdy, po očkování může být mezi 5. až 10. dnem horečka a mohli by jste mít problém na letišti, kde měří tělesnou teplotu. Také je pak v tomto případě vhodné i očkování proti choleře, které nechrání pouze proti ní, ale i je prevencí těžkých průjmů způsobených E. Colli.
V letošním lednu nejvíce čeští turisté cestují na Zanzibar přes Qatar, a v tom případě očkování proti žluté zimnici Tanzánci nepožadují. Na Zanzibaru se tato těžká nemoc nevyskytuje a v Tanzánii na pevnině je v současné době riziko nízké.

Z ostatních doporučených očkování do Zanzibaru nezapomeňte na:

Očkování proti žloutence typu A nebo kombinovanou vakcínu proti žloutence AB, očkování proti břišnímu tyfu. Toto očkování je prevencí k získání žloutenky typu A a břišního tyfu z jídla a proto jej považuji za naprostý základ před cestou.

Řada cestovatelů bere Zanzibar díky krásně bílému písku, luxusním hotelům a lákavým reklamám jako místo, kde přece žádné choroby nejsou. Sice jedete do přenádherné zlaté bubliny, ale prosím, rozhlédněte se kolem sebe, jak žijí místní obyvatelé. Bakteriím a virům je to jedno.
Na cestě dodržujte pokyny leteckých společností a cestovních kanceláří, které se týkají protiepidemických opatření, myjte si ruce častěji, než jste běžně zvyklí, nesundávejte roušku, pokud to není nezbytné či vyžadováno, mějte dostatek náhradních roušek k výměně a neztratí se ani miniaturní dezinfekce na ruce. Snažte se dodržovat odstup od dalších osob a dovolenou si užijte ve zdraví.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.

MUDr. Alena Lukešová